Nieuws

 • B.B. King (1925-2015) – Amerikaanse bluesgitarist
  De Amerikaanse bluesgitarist en singer-songwriter B.B. King wordt algemeen beschouwd als een van de grootste bluesartiesten aller tijden. Zijn bekendste hit is The Thrill Is Gone.... Read more »
 • Niet goed snik zijn (Herkomst en betekenis)
  Als iemand niet al te slim is en hele vreemde dingen doet, wordt wel eens gezegd dat de persoon in kwestie "niet goed snik" is. De betekenis van dit gezegde mag dan algemeen bekend zijn, het is allerminst duidelijk waar het woord 'snik' precies vandaan komt.... Read more »
 • O.Z.O. (Oranje zal overwinnen) – Verzetsleus
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten aanhangers van het Nederlandse koningshuis soms de afkorting O.Z.O.. De afkorting stond voor: Oranje zal overwinnen.... Read more »
 • Wat is een wambuis? (en een luiwammes)
  Het kledingstuk was aanvankelijk vooral populair bij militairen, maar belandde uiteindelijk ook in de garderobe van de gewone man.... Read more »
 • ‘Zoek het vijfde zwijn’ (WOII-vouwpuzzel)
  In de Tweede Wereldoorlog circuleerden er vouwpuzzels waarmee men Adolf Hitler op de hak nam.... Read more »
 • Amsterdam Museum gebruikt term ‘Gouden Eeuw’ niet meer
  Volgens het museum dekt de term 'Gouden Eeuw' de lading van de zeventiende eeuw eeuw niet, omdat deze de negatieve kanten van de betreffende eeuw zou negeren.... Read more »
 • Frankrijk en de Europese eenwording
  Frankrijk staat bekend als een pro-Europees land. Mei 1957 was het een van de zes staten die het Verdrag van Rome tekenden, waarmee per 1 januari 1958 de Europese Economische Gemeenschap (EEG) van start ging.... Read more »
 • Middenstanders waren soms niet blij met komst coöperaties
  Vanaf eind negentiende eeuw kwamen in Nederland steeds meer coöperaties op. Door lage lonen en hoge winkelprijzen was het voor de gewone man en vrouw steeds moeilijker geworden om rond te komen. In de coöperaties bundelde men de krachten.... Read more »
 • De (Nederlandse) roots van de Roosevelts
  De familie Roosevelt is een van de bekendste presidentiële families van Amerika. De Republikein Theodore en zijn verre neef Franklin, een Democraat, bleken gedreven en intelligente presidenten. Eleanor maakte naam als voorvechtster van mensenrechten.... Read more »
 • Een augiasstal uitmesten – Herkomst en betekenis
  De uitdrukking "een augiasstal uitmesten" vindt zijn herkomst in de Griekse mythologie en betekent dat iemand een buitengewoon vuil klusje moet opknappen.... Read more »
 • Digitale eregalerij voor Brabantse gesneuvelden 1940 – 2019
  Op de eregalerij zijn de gegevens verzameld van de ruim 2100 slachtoffers die bij het BHIC in beeld zijn. Allemaal hebben ze een verhaal en staan ze genoemd met de gegevens die bij het BHIC bekend zijn. Van ruim 1000 slachtoffers worden een of meerdere foto’s getoond.... Read more »
 • De grot van Lascaux (fotoserie)
  De zogenaamde grot van Lascaux werd in 1940 ontdekt door vier Franse tieners. In de grot bevinden zich een groot aantal prehistorische tekeningen.... Read more »
 • Filmrechten ‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen verkocht
  't Hooge Nest is de naam van een villa in Bussum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestierden twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - hier een groot onderduikadres.... Read more »
 • De muiterij op de pantserkruiser Potemkin (1905)
  In juni 1905 brak op de Potemkin, een pantserkruiser van de Russische keizerlijke marine, een muiterij los waarbij verscheidene doden vielen. De opstand werd enkele jaren daarna in opdracht van het bolsjewistisch regime door de Sovjetrussische filmregisseur Sergei Eisenstein (1898-1948) op emblematische wijze in beeld gebracht.... Read more »
 • Verborgen oorlogsherinneringen van Molukkers
  De herinneringen van Molukkers aan de Tweede Wereldoorlog zijn lange tijd verborgen gebleven, maar niet verdwenen. Het waren niet één maar drie oorlogen in acht jaar tijd achter elkaar: de Japanse bezetting (1942-1945) gevolgd door de merdeka/bersiap-tijd (de 'politionele acties').... Read more »
 • Floris – De populaire televisieserie uit 1969
  Eind jaren zestig zond de toenmalige NTS de historische televisieserie Floris uit. Zowel regisseur Paul Verhoeven als acteur Rutger Hauer, die deze zomer overleed, debuteerden met deze serie.... Read more »
 • Nieuwe geschiedenisboeken (week 37) – 2019
  Er verschenen nieuwe geschiedenisboeken over het Oranjehotel, dictators, Rembrandt, de geschiedenis van antisemitisme en een bijzondere voetballer... Read more »
 • Romeinse voorwerpen opgegraven in Leidsche Rijn
  Bij archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn, vlak naast Castellum Hoge Woerd, hebben archeologen verschillende vondsten uit de Romeinse tijd gedaan.... Read more »
 • De Taalgrens
  Versterkingen langs de Chaussée Brunehaut waren niet alleen een grens tussen löss en zand, tussen welvarende graanvilla’s en keuterboeren, maar ook tussen Latijn en Frankisch. De Taalgrens was ontstaan.... Read more »
 • Rugby dankt naam aan Engelse kostschool
  Met name in Groot-Brittannië is rugby razend populair. Maar ook in landen als Frankrijk, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland kan het balspel op veel belangstelling rekenen. In dit stukje staan we kort stil bij de herkomst van het woord ‘rugby’. Waar komt dat eigenlijk vandaan?... Read more »
 • His Master’s Voice – Het hondje Nipper en de grammofoonplaat
  Op veel oude grammofoonplaten is een afbeelding te zien van een wat treurig ogend hondje bij een ouderwetse platenspeler. Het is het logo van het oude Britse platenlabel His Master’s Voice. Wat is het verhaal achter deze afbeelding?... Read more »
 • Emile Berliner (1851-1929) – Uitvinder van de grammofoonplaat
  De Duits-Amerikaanse elektrotechnicus Emile Berliner ontwikkelde in 1887 een nieuwe geluidsdrager: de grammofoonplaat. Deze platen veroverden al snel de wereld en zijn ook vandaag de dag nog populair.... Read more »
 • Op de proppen komen met iets – Herkomst en betekenis
  Als je met iets op de proppen komt, draag je een idee of gedachte aan en gooit die in de groep. Waar komt 'met iets op de proppen komen' vandaan?... Read more »
 • Volkslied van Estland – Mu isamaa, mu õnn ja rõõm
  Het volkslied van Estland is 'Mu isamaa, mu õnn ja rõõm', wat zoveel betekent als 'Mijn vaderland, mijn trots en vreugde'. Het oorspronkelijk negentiende-eeuwse lied werd in 1920 voor het eerst als volkslied van Estland aangenomen.... Read more »
 • 8 september 1944: De eerste V2-lancering
  Exact 75 jaar geleden werden door de Duitsers de eerste V2-raketten gelanceerd op geallieerde doelwitten.... Read more »
admin