Nieuws

 • Romeinse thermen en de Romeinse badcultuur
  true
  De thermen – in het Latijn thermae – is de naam die de badhuizen uit de Romeinse Tijd kregen. De Romeinen introduceerden hun thermen in heel Europa. Hoe zag de Romeinse badcultuur er in hoofdlijnen uit?... Read more »
 • Op de schopstoel zitten – Herkomst en betekenis
  true
  Wie op de schopstoel zit kan elk moment ontslagen worden. De persoon in kwestie is dus niet erg zeker van zijn of haar functie. Waar komt de uitdrukking "op de schopstoel zitten" eigenlijk vandaan? En wat is een schopstoel?... Read more »
 • Lijst van winnaars van het Eurovisiesongfestival
  true
  Het Eurovisiesongfestival wordt al sinds 1956 gehouden. Wat begon als een relatief klein muziekfeestje is uitgegroeid tot een grote Europese happening, waaraan tientallen landen deelnemen. Op deze pagina vind je een lijst van winnaars van het Eurovisiesongfestival. Nederland won het Eurovisiesongfestival in totaal vijf keer: Corry Brokken in 1957, Teddy Scholten in 1959, Lenny Kuhr […]... Read more »
 • Nederlandse inzendingen bij het Eurovisiesongfestival
  true
  Al sinds de eerste editie in 1956 doet Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival. Op deze pagina vind je een lijst met alle Nederlandse inzendingen bij het Eurovisiesongfestival. Uiteraard vermelden we ook de nummers die de artiesten ten gehore brachten, evenals de resultaten. Nederland won het jaarlijkse liedjesfestijn in totaal vijf keer, in 1957, 1959, 1969, […]... Read more »
 • Maagdenhuisbezetting had enkele maanden eerder moeten zijn
  true
  Het is precies vijftig jaar geleden dat studenten in Amsterdam het Maagdenhuis bezetten. Dat was enkele maanden later dan eigenlijk de bedoeling was geweest.... Read more »
 • Amok maken – Betekenis en herkomst
  true
  Als iemand onbesuisd optreedt, ruzie maakt of de boel op stelten zet, zegt men ook wel eens dat de persoon in kwestie 'amok maakt'. Waar komt het gezegde 'amok maken' eigenlijk vandaan?... Read more »
 • Hoe Napoleon op Elba belandde
  true
  In het voorjaar van 1814 werd Napoleon eindelijk verslagen. Na jarenlang te hebben geheerst over een keizerrijk van tachtig miljoen mensen, dat zich uitstrekte over half Europa, zat hij plotseling vast op het minuscule eilandje Elba.... Read more »
 • Foto’s honderd jaar ruilverkaveling Drenthe online
  true
  Het Drents Archief heeft de fotocollectie van de voormalige Dienst Landelijk Gebied (DLG) officieel online gezet. De beelden geven een interessant beeld van de ruilverkaveling in Drenthe in de afgelopen honderd jaar. Zo’n zes jaar geleden startte, op initiatief van oud-medewerker van Dienst Landelijk Gebied, Fré Strating, een project om de foto’s van de Drentse […]... Read more »
 • Voynich-manuscript | Mysterieus manuscript uit de Middeleeuwen
  true
  Het Voynich-manuscript is een mysterieus handschrift uit de Middeleeuwen. De tekst is vermoedelijk opgesteld in de vroege vijftiende eeuw – ergens tussen 1404 en 1438 – door een ons onbekende schrijver.... Read more »
 • Het beeld van Willem van Oranje onder de hertog van Alva
  true
  Het beeld van Willem van Oranje was niet altijd even positief. Tijdens de Nederlandse Opstand werd er een niet al te fraai beeld opgehangen van de ‘Vader des Vaderlands’ door middel van verschillende loyalistische pamfletten.... Read more »
 • Regalia of rijksinsigniën – Symbolen van macht en waardigheid
  true
  Met regalia of rijksinsigniën worden de uiterlijke symbolen van een vorst, koning of keizer bedoeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om een kroon, scepter, rijkszwaard, rijksappel of banier en om de sieraden die bij kroningen of inhuldigingen worden gebruikt.... Read more »
 • Bijna 200.000 euro voor gouden VOC-munt
  true
  Het gaat om een afslag in goud van een Westfriese dukaton, ook wel bekend als een zilveren rijder vanwege de ridder te paard op de keerzijde. Doorgaans zijn deze munten van zilver.... Read more »
 • De Tower of London, een turbulente geschiedenis
  true
  De geschiedenis van de Tower of London begint met Willem de Veroveraar (ca. 1028-1087). Kort na 1066 gaf hij opdracht om aan de oevers van de Thames in het huidige centrum van Londen een castrum te bouwen dat in de daaropvolgende decennia al snel de allure kreeg van een kasteel met de befaamde toren als centrale blikvanger.... Read more »
 • Johan Picardt en zijn ‘Vergetene en Verborgene Antiquiteten’
  true
  Johan Picardt was een Duits-Nederlands predikant, veenontginner en historicus. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de archeologie in Nederland.... Read more »
 • Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2019
  true
  Er verschenen onder meer nieuwe geschiedenisboeken over Johan van Oldenbarnevelt, de Tweede Wereldoorlog, Victoria & kunst en het christendom.... Read more »
 • Spieker – opslag van graan sinds de Steentijd en Bronstijd
  true
  Een spieker kon een open opslag zijn, maar meestal zat er een deur in en kon de ruimte helemaal afgesloten worden om kleine dieren te weren. Soms werd er rond de spieker ook een hek geplaatst of een diepe greppel gegraven, om dieven en inbrekers het zo moeilijk mogelijk te maken het graan te stelen.... Read more »
 • Volkslied van Europa – “Ode an die Freude”
  true
  In 1985 namen de EU-regeringsleiders de hymne "Ode an die Freude" over als officieel volkslied van de Europese Unie.... Read more »
 • Jacques Delors (1925) – Voorzitter van de Europese Commissie
  true
  Jacques Delors, van 1985 tot 1995 voorzitter van de Europese Commissie. Voorstander van een Verenigde Staten van Europa.... Read more »
 • Deze mensen maakten het bombardement op Rotterdam (1940) van dichtbij mee
  true
  Verhalen van mensen die het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 meemaakten. Sommigen zaten als ratten in de val.... Read more »
 • Van Gogh Museum verwerft dankbrief Vincent van Gogh
  true
  Het Van Gogh Museum heeft een brief verworven die Vincent van Gogh stuurde naar Albert Aurier, als reactie op diens uitgebreide positieve recensie van zijn werk.... Read more »
 • Een genuanceerd beeld van de laatste oorlogswinter
  true
  De Hongerwinter was geen periode waarin egoïsme en passiviteit hoogtij vierden. Integendeel, historica Ingrid de Zwarte geeft vele voorbeelden van maatschappelijke betrokkenheid.... Read more »
 • Arena: korte geschiedenis van een stadion uit de Oudheid
  true
  De Arena kennen we als voetbalstadion van Ajax. Veel mensen weten dat het begrip arena uit de Oudheid stamt en sloeg op de stadions waar gladiatoren-, dierengevechten en andere (on)sportieve activiteiten plaatsvonden. Een korte geschiedenis van de arena.... Read more »
 • Roland Köster (1883-1935) – Diplomaat onder Wilhelm II en Hitler
  true
  Tijdens de vlucht naar en het latere verblijf van Wilhelm II in Nederland speelt de toenmalige secretaris van het Duitse gezantschap in Den Haag, Roland Wilhelm Köster, een sleutelrol.... Read more »
 • Betty Stöve (1945) – Toptennisspeelster en tenniscoach
  true
  Betty Stöve is een van dé iconen van het Nederlandse damestennis. Ze stond maar liefst achtentwintig (!) keer in de finale van een grandslamtoernooi.... Read more »
 • Franciscus Overmeer – Het verhaal van een weggevoerde
  true
  Op 1 oktober 1944, als tijdens de razzia van Putten de mannen naar de kerk worden gedirigeerd, zijn daar ook veel mannen van buiten Putten bij. Mannen op doorreis of evacués die vanuit Arnhem en omstreken door het oorlogsgeweld gedwongen waren hun woonplaats te verlaten en hun toevlucht vonden in Putten. Franciscus Overmeer was op het moment van de razzia met zijn kersverse bruid Maria Anna (Maria) Kerkhofs geëvacueerd uit Arnhem.... Read more »
admin