Nieuws

 • Nieuwe geschiedenisboeken (week 29/30) – 2019
  Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.... Read more »
 • Schaduwoorlog – Het geheime liquidatieprogramma van de Mossad
  In het boek 'Schaduwoorlog' geeft journalist Ronen Bergman een unieke inkijk in de liquidatieprogramma’s van de Mossad. Een fragment uit het boek.... Read more »
 • Romeinse inscriptie gevonden op paal oude weg
  Bij archeologische opgravingen bij het Zuid-Hollandse Valkenburg, is een Romeinse inscriptie gevonden. De tekst staat op een van de palen van een oude Romeinse weg en dateert hoogstwaarschijnlijk uit het jaar 125 na Christus.... Read more »
 • Mechelse gesprekken (1921-1927)
  Korte geschiedenis van de Mechelse gesprekken (1921-1927), een serie oecumenische samensprekingen tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Anglicaanse Kerk.... Read more »
 • Over dieren en drinkers van León
  León is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het noordwesten van Spanje en ligt op de meseta, de Spaanse hoogvlakte.... Read more »
 • De Europese Akte – 1 juli 1987
  Op 1 juli 1987 trad de Europese Akte in werking, die februari 1986 was getekend door de twaalf toenmalige lidstaten van de Europese Gemeenschap (EG).... Read more »
 • Nostalgie – Herkomst en betekenis van het begrip
  Herkomst en betekenis van het begrip nostalgie. Nostalgie is een geïdealiseerd verlangen naar vroegere tijden, ofwel: 'historische heimwee'.... Read more »
 • Over de militaire identiteit van Nederland
  In de zeventiende eeuw had Nederland het beste leger van Europa. Prins Maurits had rond 1600 ongekende innovaties doorgevoerd. Op zee werden we de sterkste. We vereerden helden over wie we nog steeds leren op school. Hoe anders kijken we naar het militaire Nederland van nu.... Read more »
 • De CPN en de Hongaarse opstand (1956)
  Na de toespraak van Russische partijleider Nikita Chroetsjov tijdens het twintigste partijcongres van de Communistische Partij (februari 1956), waar hij de door Stalin gepleegde misdaden veroordeelde, volgde een onrustige periode in het Oostblok, de communistische staten in Midden- en Oost-Europa.... Read more »
 • Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt
  Herkomst van de spreuk 'Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt'. Mogelijk afkomstig uit de scheepvaart of van de Synode van Dordrecht (1618-1619).... Read more »
 • Beenderen slachtoffers Slag bij Waterloo gevonden
  In totaal zijn drie benen blootgelegd, twee rechterbenen en een linkerbeen. Op de benen zijn sporen van een zaag aangetroffen. Vermoedelijk gaat het dus om benen die moesten worden geamputeerd.... Read more »
 • Top 30 Duitse woorden in het Nederlands
  Een top 30 van de fraaiste en mooiste Duitse woorden die in de Nederlandse taal gebruikt worden. Waar komen ze vandaan en wat betekenen ze precies?... Read more »
 • De Koloniale Reserve en de Nijmeegse Vierdaagse
  In 1909 ging de eerste editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start. Aanvankelijk was het vooral een evenement voor militairen.... Read more »
 • Gouden Middeleeuwse ring blijkt Veronicaring
  Bij een opgraving van het voormalig Birgittenklooster in Utrecht vonden archeologen in 2003 een 22 karaats gouden ring met het gezicht van Jezus Christus. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het om een pelgrimage-ring is, een zogeheten Veronicaring.... Read more »
 • 19 juli 64 n.Chr. – Grote brand van Rome
  In de nacht van 19 juli van het jaar 64 na Christus ontstond er een grote brand in Rome, de hoofdstad van het Romeinse Rijk.... Read more »
 • Glasgow kreeg Nelson Mandelaplein om Zuid-Afrika te pesten
  Nelson Mandela kreeg in 1985 een plein naar zich vernoemd in Glasgow - nog vóór zijn vrijlating. Door deze naamswijziging zat het Zuid-Afrikaanse consulaat opeens op het Nelson Mandelaplein, vernoemd naar staatsvijand nummer één van dat land.... Read more »
 • Sporen middeleeuwse voorburcht gevonden bij Alkmaar
  In het Noord-Hollandse Ouddorp hebben archeologen restanten van een barbacane of bruggeschans gevonden. De versterkte voorpoort maakte vroeger onderdeel uit van de verdedigingsstructuur van De Middelburg, een voormalig kasteel waar alleen de funderingen en de slotgracht nog van bewaard zijn gebleven.... Read more »
 • Terugkeer van MS Oranje in Amsterdam na de Tweede Wereldoorlog
  18 juli is voor motorschip Oranje én de stad Amsterdam een bijzondere datum. We gaan terug naar het jaar 1946: ms Oranje, het oorspronkelijke vlaggenschip van de Stoomvaart Maatschappij ‘Nederland’, arriveerde in Amsterdam. Een dag waarop een grote menigte zich verzamelde om het schip toe te zwaaien na zeven jaren van afwezigheid.... Read more »
 • Ontstaan van de Trojaanse oorlog volgens de Griekse mythologie
  In de Griekse mythologie heeft de Trojaanse oorlog steeds een belangrijke plaats ingenomen. Ook de Griekse dichters Homerus en Arctinus van Milete inspireerden zich in hun werken op het mythische verhaal van de strijd tussen Grieken en Trojanen die tien jaar duurde en uiteindelijk tot de val van Troje leidde.... Read more »
 • Ruim 13.000 euro voor ‘Suske en Wiske op het eiland Amoras’
  Tegenwoordig is de strip beter bekend als ‘Het Eiland Amoras’. Oorspronkelijk werd hij echter uitgebracht als ‘Op het Eiland Amoras’. De eerste editie uit 1947 werd gedrukt in zwart wit.... Read more »
 • De mantelspeld van Wijnaldum
  De mantelspeld (fibula) van Wijnaldum dateert uit de vroege zevende eeuw. Het voorwerp, zo groot als een hand, is in 1953 min of meer bij toeval ontdekt.... Read more »
 • “Odysseus, waar zit je? Kom toch snel!”
  Penelope heeft twintig jaar geleden op Ithaka afscheid genomen van Odysseus, toen hij ging deelnemen aan de strijd om Troje. Die oorlog is allang beëindigd, alle andere Griekse helden zijn inmiddels weer thuis, van Odysseus taal noch teken.... Read more »
 • Codekraker Alan Turing op Brits bankbiljet van 50 pond
  Alan Turing hield zich tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer bezig met het ontcijferen van radiografische berichten van de Duitsers en het kraken van de Duitse Enigma-communicatiecode.... Read more »
 • Nederland in tijden van droom en daad
  Eens in de zoveel tijd verschijnt er een overzichtswerk van de recente Nederlands geschiedenis. Dat is logisch: het verleden neemt in omvang toe en historici leggen andere accenten, zeker na verloop van tijd.... Read more »
 • Door de mand vallen – Herkomst en betekenis
  Wie door de mand valt, wordt betrapt. De persoon in kwestie wordt bijvoorbeeld ontmaskerd als leugenaar of oplichter. Wat is eigenlijk de herkomst van deze uitdrukking?... Read more »
admin