Nieuws

 • Nieuwe geschiedenisboeken (week 4) – 2020
  Er verschenen nieuwe geschiedenisboeken over Auschwitz, Chinese immigranten, de Middeleeuwen, stakers en nog veel meer. Ook werden er veel boeken besproken. Bron... Read more »
 • Nieuwe beelden Westerborkfilm ontdekt
  Tijdens onderzoek naar de zogeheten Westerborkfilm, een documentaire die tijdens de oorlog werd gemaakt en zeldzame beelden bevat van deportaties naar de vernietigingskampen, is een tot nu toe onbekend fragment ontdekt. Bron... Read more »
 • Cartagena – Geschiedenis en bezienswaardigheden van de Spaanse havenstad
  Cartagena is in feite een nieuwe stad, ofschoon hij al lang voor het begin van onze jaartelling gesticht is. Maar in de negentiende eeuw, toen diverse Spaanse steden streefden naar autonomie werd Cartagena op last van de regering bijna geheel verwoest. Bron... Read more »
 • Chinese onderkruipers – De eerste Chinese arbeiders in de Rotterdamse haven
  In de zomer van 1911 arriveerden tientallen Chinezen in de haven van Rotterdam. Ze moesten, als 'onderkruipers', een arbeidersstaking breken. Bron... Read more »
 • Scheepvaartmuseum koopt monumentale wandtapijten
  Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft twee zeldzame wandtapijten naar ontwerp van Willem van de Velde de Oude (1611-1693) aangekocht. Het gaat om de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum. Bron... Read more »
 • Rampen en reddingen, rituelen en bijgeloof
  De zee heeft in de Nederlandse geschiedenis altijd een belangrijke rol gespeeld: ze zorgde voor voedsel en dankzij de zee werd Nederland een belangrijke handelsnatie. Deze voorspoed kende echter ook een keerzijde. Ontelbaar is het aantal mensen dat op zee is achtergebleven. Bron... Read more »
 • Foto’s bewijzen Demjanjuks aanwezigheid in Sobibor
  Recent zijn er twee foto’s gevonden die zouden aantonen dat John Demjanjuk daadwerkelijk in Sobibor was. Bron... Read more »
 • Betwijfeld ‘Zelfportret’ (1889) is toch een Van Gogh
  De kunstenaar zou het schilderij vervaardigd hebben in de late zomer van 1889 toen hij in een inrichting in Saint-Rémy verbleef, aan het eind van zijn eerste, zware psychose. Het is daarmee tot nu toe het enige werk waarvan bekend is dat hij het tijdens een psychose schilderde. Bron... Read more »
 • Slachtoffers, daders, motieven, verzet en afschaffers – de lange strijd tegen de slavernij
  Italië telde rond het jaar 0 zo’n 2 miljoen onvrijen op een totaal van 4 miljoen vrije mensen. Slavenhouders konden zich bijna alles permitteren. Dick Harrison geeft een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid. Bron... Read more »
 • Een reis door de Duitse geschiedenis
  In 'Duitse passages' schrijft Lo van Driel over tweehonderd jaar Duitse en daarmee Europese cultuur en geschiedenis. Over iedere plaats die hij aandoet is een bijzonder verhaal te vertellen. Bron... Read more »
 • Jules Verne deed al aan ‘product placement’
  Het fenomeen sluikreclame, in het Engels product placement of brand placement, lijkt relatief nieuw, maar is dat niet. Bron... Read more »
 • Senang – Je senang voelen (Herkomst en betekenis)
  Als je je senang voelt, dan zit je lekker in je vel. Je voelt je comfortabel of behaaglijk. Het woord 'senang' is afkomstig uit het Maleis. Bron... Read more »
 • Speciale status voor Molukse graven KNIL-militairen in Wierden
  De gemeente Wierden heeft besloten graven van Molukse veteranen die dienden in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) een bijzondere status te geven. Bron... Read more »
 • Een nieuwe visie op kapitein Raymond Westerling?
  Volgens jurist Bauke Geersing was kapitein Raymond Westerling iemand die binnen de geldende militaire richtlijnen optrad, nodeloos geweld vermeed en met zijn optreden de bevolking van het hedendaagse Zuid-Sulawesi voor veel onheil, plunderingen en excessen behoedde. Bron... Read more »
 • Allard Pierson verwerft manuscripten bibliotheek Pompejus Occo
  Het Allard Pierson Museum heeft twee manuscripten uit de bibliotheek van de Amsterdammer Pompejus Occo verworven. Het gaat om een gebeden- en een getijdenboek. Bron... Read more »
 • Openluchtmuseum niet geïnteresseerd in New Kids-snackbar
  Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wil Snackbar ‘t Pleintje in Maaskantje niet herbergen. Het museum werd recent benaderd om de snackbar over te nemen. Deze is bij een groot, vooral jong, publiek bekend uit de humoristische televisieserie New Kids die tussen 2007 en 2011 op televisie werd uitgezonden. Het Openluchtmuseum zegt geregeld verzoeken te krijgen […] Bron... Read more »
 • Historische taalkunde
  Historische taalkunde is echt een gat in mijn algemene ontwikkeling. Gelukkig zijn er alleszins toegankelijke boeken over dit onderwerp. Ik noem vier titels. Bron... Read more »
 • Ellis Island – “Island of Hope and Tears”
  Oorspronkelijk heette Ellis Island, zo genoemd door de Nederlanders, Oester Eiland. Toen de Britten in de zeventiende eeuw de kolonie van Nieuw Nederland overnamen, herdoopten ze dit eiland voor de kust van de stad New York in Oyster Island. In 1774 kocht Samuel Ellis dit eiland, waarna het Ellis Island kwam te heten. Bron... Read more »
 • De stiftdames van Thorn (1700-1794)
  Het abdijvorstendom Thorn (Stift Thorn) in Midden-Limburg was in de achttiende eeuw ‘the place to be’ voor de hoogadellijke dochters van de Europese rijksvorsten en -graven. Ze werden hier klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand. Bron... Read more »
 • Jack Rackham (Calico Jack) – Schrik van de Caraïbische Zee
  Jack Rackham, bijgenaamd “Calico Jack” vanwege de kleurrijke katoenen kledij die hij meestal droeg, was gedurende korte tijd één van de meest gevreesde piraten in de Caraïben. Bron... Read more »
 • Nieuwe geschiedenisboeken (week 3) – 2020
  Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels. > Selectie week […] Bron... Read more »
 • Duitsland steunt Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam
  Het Nationaal Holocaust Museum is gevestigd in twee historische gebouwen aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, de Hollandsche Schouwburg en de tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool. Bron... Read more »
 • Rijksmuseum ontvangt werk Rembrandt-leerling Willem Drost
  Het gaat om 'Cimon en Pero' uit circa 1655, het grootst bekende doek van de jong gestorven Willem Drost van wie het Rijksmuseum tot nu toe geen schilderij had. Bron... Read more »
 • De aanslag van Kedichem – 29 maart 1986
  Antifascisten verstoorden op 29 maart 1986 met veel geweld een vergadering van de radicaal-rechtse Centrumpartij en Centrumdemocraten in Kedichem. Het resultaat: één zwaargewonde, het hotel waar de vergadering plaatsvond totaal uitgebrand, 75 aanhoudingen. Bron... Read more »
 • Ober Ost: een vergeten kolonie in de Eerste Wereldoorlog
  Het verhaal van de kolonie Ober Ost, die de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog probeerden te vestigen aan het Oostfront. Bron... Read more »
admin