Nieuws

 • De Tsjeka – Russische veiligheidsdienst
  De Tsjeka (ook wel Cheka‎) werd op 20 december 1917 opgericht in opdracht van Vladimir Lenin die wilde dat de dienst zich ging bezighouden met de bestrijding van ‘contrarevolutionaire elementen’.... Read more »
 • De buitenlandpolitiek van Helmut Kohl
  Wie Duitse opinieweekbladen uit de jaren tachtig leest, zou denken dat Helmut Kohl eigenlijk een maatje te klein was voor de taak van bondskanselier (federaal premier).... Read more »
 • Kollumer Oproer (1797)
  Het Kollumer Oproer vond plaats op 3 en 4 februari 1797 in de Friese gemeente Kollumerland. Het betrof een opstand tegen het patriottische bestuur van Nederland in de Bataafs-Franse Tijd.... Read more »
 • De Sint-Elisabethsvloed van 1421
  In de nacht van 18 op 19 november 1421 werden grote delen van Zuidwest Nederland geteisterd door een zware storm. Ook Kennemerland en Westfriesland en het rivierengebied tot aan Tiel en Arnhem hadden er onder te lijden.... Read more »
 • ‘Siberian Exiles’ – Deportaties vanuit de Baltische staten naar Siberië
  In het eerste deel van de trilogie ‘Siberian Exiles’, worden zes Litouwse overlevenden geportretteerd die als kinderen naar de Laptevzee boven de poolcirkel verbannen werden.... Read more »
 • Oliver Cromwell (1599-1658) – Engelse militair, staatsman en dictator
  De Brit Oliver Cromwell is een bekende staatsman en militair uit Engeland. Wie was hij precies? En wat was zijn rol in de staatkundige ontwikkeling van Engeland? Een korte biografie van Oliver Cromwell.... Read more »
 • De Romeinse havenstad Caesarea Maritima
  Op een veertigtal kilometer ten zuiden van de Israëlische badplaats Haifa bevinden zich de archeologische resten van de vroegere havenstad “Caesarea Maritima” die tegen het einde van de eerste eeuw voor Christus door Herodes de Grote werd gebouwd ter ere van keizer Augustus.... Read more »
 • 1948: De Rotterdamse Koude Oorlog brandt los
  Dat de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1948 tot één van de meest spraakmakende in de Nederlandse moderne geschiedenis behoort, wordt door historici al lang erkend. De communistische machtsovername in Tsjechoslowakije in februari 1948 ontketende een roerige fase in de Nederlandse politiek, waarin anticommunisme de boventoon voerde.... Read more »
 • Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2019
  Er verschenen geschiedenisboeken over Hitler, Wim Kok, Lodewijk XIV, maar ook over twee bijzondere dames, de zeemogendheden en nog veel meer.... Read more »
 • Het Prado – Het beroemdste museum van Spanje
  Het Prado, voluit het Museo Nacional del Prado, wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het museum is gevestigd in Madrid en bevat een indrukwekkende collectie Spaanse schilderijen.... Read more »
 • De reorganisatie van het Pruisische leger
  De hervormingscommissie stopte niet bij het ontslag van duizenden leidinggevenden, maar stelde ook een aantal andere structurele hervormingen voor.... Read more »
 • Slachtoffer Watersnoodramp alsnog geïdentificeerd
  Na een DNA-match is een in 1953 op Terschelling aangespoeld lichaam alsnog geïdentificeerd. Het gaat om Andries Penning, geboren in 1924, kapitein van de kustvaarder Westland.... Read more »
 • De NS in oorlogstijd
  Vrijwel direct na de inval van de Duitsers in mei 1940 sloot de NS een ‘loyaal samenwerkingscontract’ met de Duitse bezetter. Daarmee hoopte het bedrijf relatief autonoom te kunnen blijven opereren onder het Duitse bewind.... Read more »
 • Het einde van de Avaren
  De gebeurtenissen van 796 vormden niet het definitieve einde van de Avaren. Ze worden nog vermeld tot 828, maar hoe het enorme rijk, dat een kwart millennium een Europese grootmacht was geweest, precies uiteenviel en door Bulgaren en Franken werd overgenomen, is niet helemaal duidelijk.... Read more »
 • De Stijl – Kenmerken en achtergrond van de kunstbeweging
  De Stijl is een kunstbeweging die ontstaan is in Nederland. Internationaal is de kunstbeweging beter bekend als Neoplasticisme of Nieuwe Beelding. De Stijl ontstond in 1917 met de oprichting van het tijdschrift ‘De Stijl’ en vloeide logisch voort uit de kunststroming Kubisme.... Read more »
 • De Bataafs-Franse tijd (1795-1813)
  De Bataafs-Franse Tijd, ook wel Bataafse Tijd of Franse Tijd genoemd, is de periode uit de vaderlandse geschiedenis waarin Nederland onder Frans gezag stond. Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen uit deze periode? Een korte geschiedenis en tijdlijn van de Franse Tijd in de Nederlanden. Snel naar:Begintijd Economische neergang Grondwet van 1798 en Staatsbewind Koninkrijk Holland […]... Read more »
 • CP en CD en de strijd met de antifascisten
  De antifascisten hadden hun wortels in de kraakbeweging die, door te kraken, actie voerde tegen de woningnood en het speculeren met panden. Een deel van deze beweging was eind jaren zeventig, begin jaren tachtig geradicaliseerd en verbreed.... Read more »
 • NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) – Geschiedenis
  Achtergrondartikel over de geschiedenis van de NSB, de Nderlandse politieke partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetter.... Read more »
 • De Waldseemüller-kaart (1507) en de ‘geboorte’ van Amerika
  Op de hartvormige wereldkaart van Martin Waldseemüller uit 1507 werd voor het eerst de naam ‘America’ vermeld – voor het zuidelijke deel van het continent.... Read more »
 • Stoffelijke resten gevonden bij neergestort WOII-vliegtuig
  De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft bij Eefde (Gelderland) recent hoogstwaarschijnlijk de stoffelijke resten van een Britse piloot geborgen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte de piloot met zijn vliegtuig neer.... Read more »
 • Collectie Zeg ‘ns Aaa en Oppassen!!! naar Beeld en Geluid
  Scenarioschrijver en acteur Chiem van Houweninge heeft een deel van zijn collectie overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.... Read more »
 • De Panenka – Gewaagde strafschop van Antonín Panenka
  Bij deze strafschop doet men alsof als er hard op doel geschoten gaat worden, maar in plaats daarvan neemt men een zacht stiftje, waarbij de bal langzaam over de al naar een hoek gedoken keeper zeilt.... Read more »
 • Duitse universiteit geeft oude vaas Spyridon Louis terug
  Op 29 maart 1896 kwam Spyridon Louis na 2 uur, 58 miuten en 50 seconden als eerste over de streep in het Kallimarmaro Stadion in Athene. De Griek is de winnaar van de marathon op de eerste moderne Olympische Spelen.... Read more »
 • 18-jarigen krijgen historische video’s in plaats van ‘Canon’-boekje
  In het regeerakkoord is afgesproken dat elke achttienjarige voortaan de Canon van de Nederlandse geschiedenis krijgt uitgereikt. Uit een brief aan de Kamer van Ingrid Van Engelshoven blijkt nu dat de jongeren geen boekje krijgen, maar dat er video’s worden verspreid via digitale kanalen.... Read more »
 • Volkslied van IJsland – Lofsöngur
  Het volkslied van IJsland is sinds 1944 'Lofsöngur' (lofzang). De tekst is in 1874 geschreven door de IJslandse dichter Matthías Jochumsson. Componist Sveinbjörn Sveinbjörnsson verzorgde de muziek.... Read more »
admin